Kwasy tłuszczowe

Kwas dokozaheksaenowy (DHA – omega 3) i kwas arachidonowy (AA – omega 6) stanowią ponad 30 % fosfolipidów w mózgu człowieka, podczas gdy zawartość kwasu α- linolenowego i linolowego jest niewielka.

Strukturalnie AA i DHA są głównymi składnikami ścian komórkowych w mózgu i układzie nerwowym, tworzą do 15-20% suchej masy mózgu.

Dlatego też bardzo ważna jest odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w czasie rozwoju prenatalnego.

AA jest decydujący dla rozwoju mózgu, jego niedobory wiążą się z niską masą urodzeniową i zmniejszonym obwodem głowy. DHA jest częściowo skoncentrowany w wielce aktywnych obszarach jak synapsy i fotoreceptory i tworzy ponad 30% siatkówki, stąd odpowiednia podaż DHA jest istotna dla normalnego rozwoju widzenia i funkcji poznawczych.

Źródło: Omega-3 fatty acids for child behaviour, learning and mood: ADHD, dyslexia, dyspraxia, autism and related conditions A. Richardson, D.Phil (Oxon), PGCE; The Nutrition Practitioner, Summer 2006

Omega 3 i 6

5 możliwych efektów suplementacji Omega 3 i 6:

  • poprawa funkcji poznawczych;
  • poprawa mowy i funkcji językowych;
  • zmniejszenie stanów zapalnych;
  • poprawa koncentracji i uwagi;
  • poprawa nastroju i spokojniejsze zachowanie.

Źródło: Essential Fatty Acids, Kate Brophy; http://www.autismfile.com/