Dieta aspirynowa (niskosalicylowa)

Dieta polega na zmniejszeniu podaży lub wyeliminowanie salicylanów z diety poprzez odpowiedni dobór spożywanych pokarmów.

Dodatkowo zabronione jest stosowanie kwasu acetylosalicylowego i innych pokrewnych leków.

Celem diety aspirynowej jest utrzymanie podaży salicylanów w spożywanych pokarmach na takim poziomie, przy którym nie będą występowały objawy niepożądane.

W związku z tym całkowita eliminacja pokarmów, które zawierają salicylany może okazać się zbędna i niepotrzebnie restrykcyjna.

Należy do diet lekkostrawnych i charakteryzuje się też wykluczeniem większości przypraw, konserw i pokarmów konserwowanych benzoesanami, syntetycznych środków zapachowych, smakowych i barwników.

Leki zabronione zawierające salicylany:

kwas acetylosalicylowy i jego pochodne; ibuprofen, naproksen, ketoprofen , fenoprofen, kwas triaprofenowy; indometacyna, sulindak, tolmetyna, diklofenak; piroksykam; kwas mefenamowy; noramidopyrina czyli metamizol; aminofenazon; fenylbutazon; propyfenazon; oksyfenbutazon; fenazon; klofezon.

Salicylany w pożywieniu

Produkty o niskiej zawartości salicylanów:

  • Ziarna zbóż,
  • Świeże mięso,
  • Ryby,
  • Mleko i jego przetwory,
  • Oleje,
  • Banan, gruszka, jabłko (golden delicious),

  • Ziemniaki, por, seler, cebula, kalafior.

Produkty o wysokiej zawartości salicylanów:

  • Kiszonki, marynaty,
  • Cukierki owocowe, miętowe, gumy do żucia,
  • Większość przypraw,
  • Miód, dżem,
  • Oliwa z oliwek, olej kokosowy,
  • Pieczarki, pomidor, ogórek, rzodkiewki, cukinia, brokuły,
  • Migdały, suszone owoce,
  • Większość owoców: śliwki, jabłka. truskawki, jagody, pomarańcze

Nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe u ludzi wywołują:

  • 75% – salicylany,
  • 65% – środki konserwujące,
  • 55% – barwniki,
  • 40% – glutaminiany i inne wzmacniacze smaku, naturalne glutaminiany,
  • 40% – syntetyczne przeciwutleniacze,
  • 40% – aminy.

Istnieją różne teorie wyjaśniające patologiczne działanie glutenu i kazeiny. Jedną z nich jest hipoteza, że peptydy pochodzące z glutenu i kazeiny mogą wywoływać odpowiedź immunologiczną powodującą stan zapalny układu pokarmowego u dzieci z ASD.

Naukowcy stwierdzili, że dzieci z autyzmem miały wyższy poziom cytokin w porównaniu z normalnym stanem, a nawet w porównaniu do dziećmi z alergiami pokarmowymi.

Źródło: Loblay RH, Swain AR. „Food Intolerance”; Research article „Effectiveness of the gluten-free, casein-free diet for children diagnosed with autism spectrum disorder: Based on parental report” C. M. Pennesi, L. Cousino Klein, Department of Biobehavioral Health, The Pennsylvania State University, PA, USA.