Dieta bogata w siarkę

Pożywienie siarkowe, zawierając liczne wolne tiole podnosi ich poziom we krwi. To z kolei mobilizuje rtęć i zwiększa natężenie objawów zatrucia.

Odnosi się to do pokarmów, które są bogate w tiole albo w cząsteczki, które są metabolizowane do tioli. Nie dotyczy to całkowitej zawartość pierwiastka siarki w pożywieniu.

Niektóre formy siarki nie ulegają konwersji w tiole i są lepiej tolerowane niż inne. Na przykład mięso zawiera dużo siarki, ale większość znajduje się w formie metioniny, a nie w formie tioli, a zatem nie stanowi ich źródła.

Dzieje się tak zwłaszcza jeżeli dodatkowo przyjmowana jest TMG (betaina) albo cholina, które dostarczają dostateczną ilość grup metylowych do organizmu, przez co metionina nie musi być metabolizowana.

Poziom cysteiny w osoczu jest dobrym wskaźnikiem tego, czy ktoś może tolerować pożywienie wysokosiarkowe (tiolowe). Nie ma to jednak nic wspólnego z poziomem siarczanów (SO4).

33-50% osób zatrutych rtęcią ma podwyższony poziom cysteiny w osoczu, co oznacza, że osoby te będą źle reagowały na pożywienie wysokosiarkowe, ponieważ każda dodatkowa ilość tioli będzie mobilizowała rtęć.

Pożywienie wysokosiarkowe może również pogłębić problemy związane z przerostem grzybów.

Źródło: Amalgam Illness A. Cutlera, http://pdm.org.pl/

Pokarmy wysokotiolowe

  • pieczywo zawierające serwatkę, cysteinę, jaja lub enzymy;
  • kiełki fasoli;
  • fasola, soczewica;
  • brokuły;
  • brukselka;
  • kapusta, kapusta kiszona;
  • kalafior;
  • sery wszelkiego rodzaju;
  • szczypiorek;
  • czekolada;
  • kawa;
  • jarmuż;
  • jaja;
  • czosnek;
  • fasolka szparagowa;
  • chrzan;
  • por;
  • mleko odzwierzęce, produkty mleczne;
  • cebula;
  • groszek;
  • orzeszki ziemne;
  • rzodkiewki.

Pokarmy niskotiolowe

  • mleko migdałowe;
  • awokado;
  • boczek;
  • jęczmień;
  • wołowina, wątroby wołowa;
  • buraki;
  • wyciąg z czarnych jagód;
  • brązowy cukier;
  • gryka;
  • masło;
  • dynia;
  • kminek;
  • marchew;
  • seler;
  • ciemne mięso z kurczaka, wątróbka;
  • cynamon;
  • małże;
  • kukurydza;
  • bakłażan;
  • figi;
  • makrela;
  • grzyby;
  • owies;
  • pietruszka.