Dieta odkwaszająca

Organizm człowieka funkcjonuje dzięki kwasom. Dieta i aktywność fizyczna powinny utrzymywać właściwą równowagę zasadowo-kwasową w organizmie.

Ciało dorosłego człowieka zawiera około 40 litrów płynów. I o ile żołądek ma odczyn wysokokwasowy, ze względu na kwasy trawienne (pH 1,5 do 2,5), to pozostałe płyny ustrojowe mają odczyn zasadowy, w zdrowym organizmie wynosi on ok. 7,4.

Niestety pożywienie współczesnego człowieka (przede wszystkim wysoko przetworzone produkty, mięso, cukier, nabiał, kawa, alkohol) powodują zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej.

Organizm ludzki głównie zakwasza się kwasem mlekowym (słaby cykl mięśniowo-wątrobowy i niedotlenie) i kwasem moczowym (zbyt duża ilość puryn przy obciążonej wątrobie).

Zasady diety odkwaszającej.

Aby podtrzymać zdrowy zasadowy odczyn należy spożywać 80% żywności o charakterze zasadowym, a tylko 20% o charakterze kwasowym. Dietę należy układać z produktów zawierających małe ilości puryn.

Produkty wskazane – 80% diety:

  • warzywa
  • oliwa z oliwek
  • owoce, zawłaszcza melon Cantalupe, a także grejpfrut, kiwi i cytryna
  • naturalne soki owocowe
  • zielona herbata i ziołowe herbaty
  • mleko sojowe

Produkty o charakterze kwasowym – 20 % diety:

  • mięso
  • nabiał
  • tłuszcz zwierzęcy
  • słodycze
  • jaja
  • produkty wysoko przetworzone: cukier, mąka, biały ryż itp.

Produkty zakazane: napoje z kofeiną, tłuste mięsa, alkohol, napoje gazowane, tłuste sery, w tym również „śmieciowe jedzenie” (np.: chipsy, fast-foody, słodycze).

Do uzyskania właściwego efektu niezbędna jest odpowiednia aktywność fizyczna.