Dieta antyhistaminowa

Ta dieta eliminuje:

  • produkty zwiększające wydzielanie histaminy,
  • żywność zakwaszającą organizm.
  • sztuczne barwniki do żywności, zwłaszcza tartrazynę (symbol E102)
  • Benzoesany - kwas benzoesowy, benzoesan sodu pochodzące ze źródeł pokarmowych .
  • Konserwanty: 2-butylo-4-hydroksyanizol i 4-butylo-4-hydroksyanizol (mieszanina izomerów)(BHA) i 2,6-dibutylotoluen (BHT).

Histamina w pożywieniu

Produkty szczególnie bogate w histaminę:

  • wszystkie produkty, które poddawane są fermentacji (produkty mleczne – przede wszystkim sery, kiszona kapusta, wino, piwo, ocet);
  • wszystkie wędliny wytwarzane poprzez suszenie wędzonego lub solonego mięsa (kiełbasy z surowego mięsa, np. salami, surowa szynka);
  • wszystkie artykuły spożywcze magazynowane bardzo długo;
  • niewłaściwie składowane ryby i owoce morza;
  • czekolada, kakao, cynamon, goździki;
  • pomidory, bakłażan, dynia, szpinak;
  • morele, wiśnie, rodzynki, pomarańcze, śliwki, truskawki, brzoskwinie, maliny.

Im dłużej dany produkt spożywczy dojrzewa, tym większa w nim zawartość histaminy.

Histamina jest odporna na działanie niskiej i wysokiej temperatury (jest termostabilna), co oznacza, że ani pieczenie, gotowanie ani mikrofale czy zamrażanie nie niszczy jej w pożywieniu.