Cysteina i cystyna

To aminokwasy endogenne posiadające w swoim składzie siarkę.

W pożywieniu cysteina, występuje w formie cystyny (dwie cysteiny połączone wiązaniem dwusiarczkowym).

Organizm narażony na współczesne warunki środowiskowe i złą dietę, nie jest w stanie pokryć w 100% swoich potrzeb.

Rola w organizmie człowieka:

  • odgrywają ważną rolę w detoksykacji – chronią przed toksycznym działaniem alkoholu i papierosów, metali ciężkich, a leków,
  • niezbędne do syntezy białek osocza, kreatyny, glukagonu i insuliny,
  • potrafią silnie niwelować wolne rodniki.

Źródła cysteiny i cystyny w pokarmach:

  • w rybach – sola 362mg, flądra 130mg,
  • w serach – Parmezan 246mg, Brie 101mg,
  • w orzechach – pistacje 449mg, orzechy laskowe 59mg,
  • w mięsie – ozorek wieprzowy 486mg, łopatka wieprzowa 185mg,
  • w chlebie pszennym 229mg,
  • mleku 25mg,

Cysteina i cystyna są aminokwasami niezbędnymi.

W niektórych stanach jego zapotrzebowanie wzrasta:

  • wiek powyżej 60 – 65 roku życia,
  • choroby, w których występuje zespół złego wchłaniania.