Organizm człowieka funkcjonuje dzięki kwasom. Dieta i aktywność fizyczna powinny utrzymywać właściwą równowagę zasadowo-kwasową w organizmie.
Ciało dorosłego człowieka zawiera około 40 litrów płynów. I o ile żołądek ma odczyn wysokokwasowy, ze względu na kwasy trawienne (pH 1,5 do 2,5), to pozostałe płyny ustrojowe mają odczyn zasadowy, w zdrowym organizmie wynosi on ok. 7,4.
Niestety pożywienie współczesnego człowieka (przede wszystkim wysoko przetworzone produkty, mięso, cukier, nabiał, kawa, alkohol) powodują zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej.
Organizm ludzki głównie zakwasza się kwasem mlekowym (słaby cykl mięśniowo-wątrobowy i niedotlenie) i kwasem moczowym (zbyt duża ilość puryn przy obciążonej wątrobie).
Zasady diety odkwaszającej.
Aby podtrzymać zdrowy zasadowy odczyn należy spożywać 80% żywności o charakterze zasadowym, a tylko 20% o charakterze kwasowym. Dietę należy układać z produktów zawierających małe ilości puryn.
Produkty wskazane – 80% diety:
Produkty o charakterze kwasowym – 20 % diety:
Produkty zakazane: napoje z kofeiną, tłuste mięsa, alkohol, napoje gazowane, tłuste sery, w tym również „śmieciowe jedzenie” (np.: chipsy, fast-foody, słodycze).
Do uzyskania właściwego efektu niezbędna jest odpowiednia aktywność fizyczna.