Metionina

Niezbędny aminokwas występujący w wielu produktach spożywczych, stanowi prekursor glutationu.

Metionina w organizmie człowieka pełni wiele różnych funkcji m.in:

  • wpływa na przemianę lipidową,
  • uczestniczy w procesie transmetylacji,
  • jest niezbędna w syntezie choliny, kreatyny, adrenaliny,
  • jest ważnym regulatorem układu nerwowego i mięśniowego – szczególnie istotnym dla utrzymania prawidłowego wzrostu i stanu tych tkanek,
  • neutralizuje wolne rodniki – dzięki czemu działa stabilizująco na DNA i działa przeciwnowotworowo,
  • jest potrzebna do biosyntezy cysteiny, karnityny, tauryny, lecytyny,
  • działa detoksykacyjnie.
Hipermetioninemia

Hipermetioninemia to choroba wynikająca z nadmiaru metioniny we krwi. Powodowana jest ona nieodpowiednim metabolizmem metioniny.

Choroba bardzo często nie wywołuje żadnych objawów.

Osoby z hipermetioninemią mogą wykazywać problemy z:

  • przyswajaniem wiedzy,
  • ociężałością umysłową
  • innymi neurologicznymi problemami (opóźnienia w umiejętnościach motorycznych takich jak stanie albo spacerowanie);
  • ospałością,
  • słabościom mięśni,
  • problemami wątroby.

Oddech, pot, albo mocz chorych może mieć charakterystyczny zapach podobny do ugotowanej kapusty.